Jdi na obsah Jdi na menu
 


Makový koláč bez mouky

13. 9. 2016

Makový koláč bez mouky

"Cože, koláč bez mouky? To přece nejde!"
Tak schválně.

Základem je mít vyšší plech 20 x 30 cm. Pokud se ve Vaší kuchyni takový předmět nachází, máte vyhráno!

Protože pro to ostatní si už jen zaskočíte do sámošky.
V regálech vyhledáte a do košíku prsknete:

1. Vajíčka. Budete jich potřebovat 6 plnoštíhlých (tedy ve velikosti L) nebo 7 ideální postavy (tedy M). Vyplatí se krabičku deseti jich koupit, i když nějaká doma už máte, protože po upečení koláč sníte cobydup a s těmi, co zbydou, to bude akorát na další. Nebo si je dáte druhý den míchaná k snídani. Mňam. V tom případě doporučuji přikoupit ještě anglickou slaninu.
2. Mletý mák. V Lidlu mají pytlíček 200 g za cca 24 korun, což je celkem dobrý. Samozřejmě si ho můžete i umlít, výsledek bude určitě ještě famóznější. Budete ho potřebovat ale jen 140 gramů.
3. Třtinový cukr - 80 gramů a ještě trošku na posypání švestiček, aby nebyly kyselé. Můj oblíbený je Diamant, často ho mívají ve slevě v Albertu (půlkilovku za cca 20 Kč), je skvělý, má medovou chuť a malé krystalky, takže se dobře rozpouští. Vždycky ho koupím 4 pytlíky, takže mám doma zásobu. Samozřejmě ho můžete nahradit jiným třtinovým cukrem, medem nebo řepným cukrem, pokud neusilujete o jeho vymýcení ze svého jídelníčku.
4. Kokosový olej - 2 vrchovaté lžíce. Prodává se v takové zavařovačce, mají ho i v drogeriích, ale pozor ten na opalování nedoporučuji! Jasně, klidně tam vražte rozpuštěné a vychladlé máslo nebo nějaký jiný olej, který máte rádi. Ale ten kokosák tomu dá takovou bezva šťavnatost.
5. 20 pěkných zralých švestiček, radši jich kupte víc, kdyby v některé byl červík a vy jste nechtěli mít koláč červíkový. Takže doporučuji koláč dělat na podzim. Pěkně je rozpulte a vypeckujte. Nerozřežte si palec o ostré pecky jako já! Pokud byste chtěli koláč v létě, žádný problém - višně jsou do něj taky skvělé!
6. 1 plnotučný tvarůžek ve vaničce. Pilos z Lidlu plně vyhovuje.
7. 1 šlehačka. Hezky ji ušlehejte do obláčků. Ale nesmíte ji přešlehat na máslo. S tímhle mám vždycky největší problém. Už jsem si koupila asi pět různých šlehačkomučících nástrojů, ale nikdy se mi nepovede k mé spokojenosti. Nevíte někdo, jak na to?
8. Zakysaná smetana - stačí menší kelímek, 200 ml, té úplně nejobyčejnější.
9. Vanilkový cukřík. Já si dělám svůj z pravé vanilky, mám skvělý recept, ale to až někdy příště. Ten vanilínový nemám ráda, ale v nejhorším to jde taky. Jen v krému nebudou takové ty krásné temné vanilkové tečky a ta vůně taky nebude jak z Madagaskaru. A když nemáte žádný, tak ho tam prostě nedávejte a je to.
10. Moučkový cukr - stačí lžíce, tak ten asi ani nemusíte kupovat, ne?
11.  A pozor, jste si jisti, že doma máte pečicí papír?
12. Vidíte? Mouka nikde.

A co s těmi dobrotami máte počít doma?

Co je potřeba, našoupejte do ledničky, hlavně tu šlehačku, aby se před šleháním dobře vychladila. Vajíčka nemusíte, naopak, ať získají pokojovou teplotu.
Pak si připravte švestičky, omyjte, rozpulte a vypeckujte je, ony počkají, až budete mít hotové těsto.
Pekáček vyložte pečicím papírem.
Klidně už rozehřejte kámošku troubu - horkovzduch 150 stupňů. Máte-li jen studenovzduch, o něco víc, třeba 155 stupňů.
A já si pak vytáhnu své dva další skvělé kuchyňské pomocníky: robotku Bošku a tyčový šlehač. A pro každého z nich mísu. Každý si povolá kámoše, které má.
Přes hrníček rozklepnu vajíčka, do jedné mísy (pro Bošku) házím bílky, do druhé (pro tyčák) žloutky. Nespletu to, to by byl průšvih..
Do bílků dám Bošce dvě lžíce ledové vody a špetku soli, aby jí šla práce pěkně od ruky, teda od metly, a pustím ji na plný pecky, aby mi vyrobila pěkný sníh.
Zatím tyčákem vyšlehám žloutky s cukrem a lžící horké vody do světlounké pěny. Áááááćh... Nesežeru ji (aspoň ne celou). Vsypu tam mletý máček. Přidám olej. Někdy mi to přijde moc husté, tak to malinko rozředím mlíkem, nebo vodou. Ale není to nutné.
A teď přidám sníh do makovobílkové kaše nebo naopak, podle toho, která mísa je větší, hlavně že se ty dvě hmoty setkají, což je cílem. Opatrně je promíchám, nejlépe rukou (předtím si ji umyju, radši i tu druhou) a přemístím těsto na plech.
Poskládám na ně švestičky do osvědčeného vzoru 5 x 8 půlek, což je čtyřicet půlek, když mi to nevyjde, znamená to, že jsem jich buď omylem koupila míň, nebo že mi nějaké Tomáš v nestřežené chvíli snědl. No co už.
Posypu je troškou třtinového cukru.
Honem s tím do trouby, už je vyhřátá, nesmím s tím nijak třást nebo klepat, aby hmota vydržela nadýchaná.
Peče se to 40 minut a krásně to voní.
To je čas akorát tak na úklid kuchyně a přípravu krému. Úklid spočívá především ve vylízávání nádob. To má na starosti Tomáš.
Tyčákem ušlehám šlehačku.
Boškou smíchám zakysanou smetanu a tvarůžek a opatrně, na malé obrátky, přimíchám šlehačku, lžíci moučkového cukru a jeden vanilkový cukřík.
Krém šoupnu do ledničky, koláč vyndám z trouby a čekám, až vychladne. Trpím.
Jupí, už je studený! Stěrkou na něj nandám krém a honem s hotovým koláčem do ledničky.
Vylízám mísu od krému. Je to taková dobrota že hned koláč zase z ledničky vyndám a kousek nám ukrojím, uvařím kafíčko a óóóćh...
Mák, tvarůžek a švestičky dohromady evokují chuť švestkových knedlíků od babičky.

A mouku necháme molům, že?

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA