Jdi na obsah Jdi na menu
 


Paštička „Terinka“

11. 10. 2012

 

Paštička „Terinka“
 
Na ¼ kila prorostlého plecka potřebujete asi 10 deko jatýrek, 1 cibuli, olej se sádlem (zvlášť kachní anebo husí sádlo je do toho lahoda) na osmažení cibule, alespoň deci sladké smetany, jestli chcete 1 vajíčko, 1 menší mrkev, sůl, paštikové koření dle ctěné libosti. Já dávám pepř, mletý kmín, muškátový květ, tymián anebo jiné bylinky, vegetu, navrch pak několik kuliček nového koření a bobkový list.
 
Maso drobně nakrájejte, pár proužků hezkého sádlíčka si dejte stranou. Z jater odstraňte
 blány a taky je překrájejte. Cibuli posekejte a osmažte na směsi oleje a sádla. Mrkev nakrájejte na tenčí hranolky.
Porcelánovou misku vymázněte, na dno přitlačte ty proužky syrového sádlíčka.
Všechny suroviny kromě mrkve, bobkového listu a nového koření vražte do větší mísy a mixněte to. Nemusíte moc, když tam zůstanou kousky masa, je to dobré. Případně si pár kousků jater taky nechte, aby to dělalo hezký vzorek na řezu. Když už to máte mixnutý tak akorát, nandejte polovinu do misky, pak dejte kousky jater a mrkve, na to zas tu fáš a navrch zapíchněte bobkový list a kuličky nového koření. Osolené a okořeněné to musí být víc, protože když to vystydne, koření se v tom ztratí.
Dovoluju si Vás upozornit, že to hrozně zaprasí nože na mixéru, tak jestli se Vám nechce čistit, umelte to v mlýnku na maso, anebo si kupte maso mleté.
Do hrnce nalijte vodu, dejte tam něco, aby se miska nedotýkala dna, vrch syrové paštiky zakryjte alobalem, uhňácejte okraje, trošku propíchněte aby mohla unikat pára. Vložte do hrnce, (voda má šahat do poloviny misky), přiklopte a mírně vařte alespoň hoďku. Nesmí to šíleně vřít, aby nešplouchalo na paštiku.
 
Pak misku vytáhněte, slijte vodu, co se vysrážela navrchu a nechte vystydnout. Navrch položte talířek a na talířek nějaké závaží. Vražte to na noc lednice. Pozor, kdybyste to zatížila ještě teplý, vytlačí se z paštiky šťáva.
 
V den Dé odendejte závaží i alobal a debužírujte s chutí, anebo se s tím pyšně vytaste před rodinou, případně hosty. Když čekáte nóbl návštěvu, rozehřejte kus másla, nalijte navrch paštiky před podáváním a ještě to na chvilku strčte do lednice. Všichni budou zírat.
 
 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA