Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polévka z červené řepy

28. 7. 2014

 

Polévka z červené řepy - podle Alice J                  (cca 6-7 porcí)
1 kg červené řepy
2 – 3 velké cibule
1-2 řapíky celeru nebo kousek celeru (dle chuti)
2 snítky tymiánu
1 snítka rozmarýny
1 čili paprička (dle chuti)
1-2 kostky zeleninového bujónu (nemusí být)
3 -5 lžic olivového oleje
2-3 lžíce octa (nejlépe červeného)
½ lžičky římského nebo obyč. drceného kmínu, sůl na dochucení
1 zakysaná smetana
 
Ve velkém hrnci na oleji orestujeme cibuli, pak přidáme oloupanou na kostky nakrájenou řepu. Když trochu zesklovatí, přidáme kmín, tymián, rozmarýnu a čili. Asi po 2 minutách zalijeme horkou vodou (cca 5 cm nad řepu), přidáme nadrobený bujón a vaříme dokud řepa není měkká. Stáhneme z plotny a vyndáme snítky od tymiánu a rozmarýny, pokud se nerozvařily. Rozmixujeme do hladka, pokud se nám zdá příliš hustá, dolijeme horkou vodou a vrátíme na mírný oheň, POZOR PRSKÁ!!! Raději zakrývejte pokličkou nebo stále opatrně míchejte, ať nemusíte malovat. Přidáme ocet a utřený česnek se solí. Necháme chvilku provařit za stálého míchání. Případně dochuťte podle chuti. Pokud nemusíte čili, klidně ho vynechejte.
Podáváme se lžičkou či lžíci zakysané smetany pro zjemnění.
Dobrou chuť  J
Alice
 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA