Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mirek a jeho auvergnský charakterní sýr

5. 11. 2012

 

Mirek a jeho auvergnský charakterní sýr
 
Francie je zemí vína a zemí sýrů. Říká se, že každý den je možné konzumovat jiný druh sýra, ale je možné, že jich je tam ještě o mnoho víc. Sýry jsou z mléka kravského, ovčího i kozího nebo několika dohromady. Jsou měkké, poltvrdé i tvrdé, s plísní i popelem, kořením i bylinkami. Jsou jemné i silné, o těch nejsilnějších se říká, že mají charakter. I lidé, co je konzumují, musí mít charakter.
 
Při naší první cestě do Francie jsme zdolali několik sopek, navštívili několik měst, projeli kanonem a vlezli do jeskyně.
Ale běhali jsme i po obchodech i po trzích a voněli a chutnali a kupovali - každý podle svého založelí a odvahy – různé druhy paštik, krémů a sýrů.
 
Třetí den pobytu jsme se na jihu kraje ocitli na trhu ve městě Clermont-Ferrand. Všude plno stánků a ruch převeliký, každý nabízel svoji úrodu a domácí výrobky. Každý z nás si také něco z toho místního bohatství ulovil pro své potěšení.
 
A pak jsme si vyšli z Puy de Sancy do Mont-Dore a chodili do kopce a zase do kopce, a pro změnu až na vrchol, až jsme vystoupali někam hrozně vysoko, všude krásný výhled do daleka. I posadili jsme se na zelený pažit, abychom se občerstvili a každý sáhl do svých francouzsko-českých zásob.
 
Mirek si na trhu zakoupil domácí farmářský sýr Le Maringuois. Byl z čerstvého plnotučného kravského mléka. Vyndal ho ze své torbičky a zem se poprvé zachvěla ! O jeho síle nešlo pochybovat ani na vzdálenost pěti metrů ! Odsednout si už nebylo kam, pěšinka byla úzká a úbočí strmě spadalo kamsi do propasti.
 
V jeho blízkosti vydržela statečně jen Alice. Vůně toho sýra se šířila všemi směry. Nad našimi hlavami plachtil majestatátně král těch hor. Jakmile se dostal do sýrového proudu, zavrávoral, jakoby ztratil vědomí a propadal se dolů a jentaktak se mu podařilo uniknout táhlým klouzavým letem.
 
Mirek sýr pomalu otevřel a bílá hmota se vyvalila z obalu. Upadl drobeček a tráva pod ním se spálila ke kořínkům.
 
Bližší olfaktorické ohledání nebylo prakticky možné aniž by člověk riskoval těžkou destrukci čichových buněk. Mirek se statečně zakousl a dokonce vyloudil blažený úsměv. Neuvěřitelné ! Odér výrobku v sobě obsahoval vše, co dělá farmu farmou, a to v množství stonásobně převyšujícím normální snesitelnou míru. Ale míra Míry byla evidentně zcela mimo hranici, a proto si labužnicky vychutnával sýreček až do vylízání obalu a rozdával jen mikroskopické množství na ochutnávku. Naštěstí !
 
Síla toho sýru byla neuvěřitelná a papír nemůže zprostředkovat ten zážitkový adrenalinový mix chutě a zápachu. Po půl lžičce se mi žaludek uklidnoval ještě další hodinu a mozek a čichový nerv nezapomenou nikdy na tu směs pachu dětské pleny s chlévskou mrvou !
A Mirek s Alicí spokojeně napapaní kráčeli dál, na hoře po nich zůstal jen vypálený flek, kterému se orli budou dlouho vyhýbat.
 
Druhý den si dali Saint-Félicien, co prý náramně smrděl, ale to už je jiná pohádka…
 
Bára
 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA